TREBALLEM EL SISTEMA DE NUMERACIÓ POSICIONAL

Una forma de comprendre el procés que realitzen els infants en el moment de comprendre el sistema de numeració, el qual com hem comentat anterior està fet sobre base 10, és treballar nosaltres amb diverses bases tal com vam dur a terme durant el seminari.

Per dur a terme aquest treball prèviament a la sessió vam haver de descarregar diversos documents, els quals contenien problemes relacionats directament amb les unitats, desenes, centenes ... i l'escriptura dels números en diverses bases, com ara, base 10, base 7, base 6 ...

EXERCICI 1: 
El primer exercici tractava sobre escriure el nombre de punts que hi havia en cada imatge segons diferents bases, en aquest cas, les bases 10, 6 i 4. D'aquesta forma començant per la base 10 la nostra forma de prosseguir va ser la següent: 
    - Agrupar els punts de 10 en 10 fins que no es puguin fer més paquets de 10. En el cas de les altres dues bases vam fer el mateix però agrupant de 6 en 6 o de 4 en 4. 
    - Comptar els punts que quedaven sense "paquet". Els quals representarien les unitats [els nombres sempre s'han d'apuntar de dreta a esquerra]
    - Un cop havíem trobat les unitats, tornàvem a agrupar, en aquest agrupant si es podia 10 paquets, 6 paquets o 4 paquets. I els paquets que quedaven aïllats corresponien a les desenes i així successivament fins que no es poguessin fer més paquets de paquets. 


EXERCICI 2: 
La segona activitat va consistir a esbrinar quina operació aritmètica podria substituir a la realització de les agrupacions en conjunts de 2, 4, 6 i 10 de manera que havíem d'expressar el número 150 en les diferents bases. 
Per fer-ho el mètode tractava sobre, per exemple amb base 6, dividir el número 150 entre 6, totes les vegades possibles abans que el quocient fos més petit que el mateix divisor, de forma que: 


Per acabar, havíem d'agafar totes les "restes" de les divisions i l'últim quocient de l'última divisió per poder obtenir el resultat, que en aquest cas va ser 410, que d'esquerra a dreta, cada número seria les Unitats, les Desenes i Centenes. 

Els resultats després de les diverses divisions han sigut: 
    - BASE 10: 150
    - BASE 6: 410
    - BASE 4: 2112
    - BASE 2: 01101001

EXERCICI 3: 
La tercera activitat, d'aquest bloc d'exercicis per comprendre el sistema de numeració consistia a veure de quantes unitats, desenes i centenes estaven compostos els números. En aquest punt ens agradaria destacar que les unitats fan relació al primer dígit del número començant per la dreta, les desenes, fan relació al segon dígit del número començant per la dreta i les centes fan relació al tercer dígit del número començant per l'esquerra. 
Per aquest motiu, les unitats sempre s'expressen amb els blocs multilink solts, les desenes s'expressen amb columnes tants blocs multilink com expressi la base, i les centenes, s'expressen en blocs de la base al quadrat; tal com podeu veure a continuació en la resolució de l'exercici. 

L'exercici consistia a esbrinar el nombre d'unitats, de barres i de blocs en les diverses bases exposades a continuació. Per això havíem d'omplir la següent taula ajudant-nos dels blocs multilink; per dur-lo a terme vam agafar la quantitat que posava a l'esquerra i vam dividir els blocs seguint la mateixa estratègia que a l'exercici anterior. 


Si treballem en base 4, la resolució seria la següent: 

               
            
Si treballem en base 7, la resolució seria la següent:




                    



TAULA DEL 100

Un altre dels recursos que hem anat coneixement durant aquests mesos és la Taula del 100. Aquest és un recurs molt freqüent en ambients Montessori, concretament en l'àrea destinada a les matemàtiques. 
Aquest recurs és tauler de 10x10 (10 files i 10 columnes), que compren tots els nombres encabits entre l'1 i el 100, els quals estan impresos en petits quadradets perquè els infants els puguin manipular fàcilment. Gràcies a aquest material els infants poden: 
  • visualitzar l'ordre numèric 
  • desenvolupar el sentit nuemèric
  • identificar patrons o bé crear-los
  • identificar els nombres
  • comptar de l'1 al 100
  • aprendre els nombres parells i senars
  • ...
Per tots aquests motius els infants amb aquest material poden realitzar sumes, restes, ... amb termes menors que 100 i que en tot moment el resultat sigui menor a 100. Però cal tenir en compte que per fer aquestes operacions és necessari que l'alumne manegi correctament els conceptes d'unitats i desenes, perquè seran de gran importància en el moment d'utilitzar-la.
Alguns possibles exemples d'activitats que es podrien realitzar amb aquest material són la construcció de la taula del 100 com podeu veure en aquest vídeo i trobar la seva corresponent activitat en l'apartat activitats i també buscar múltiples d'un nombre o altres activitats, les quals es poden realitzar a través de l'aplicació de Windows de la Taula del 100.

    








REKENREK

El rekenrek és un instrument podríem dir simple, però significa una enorme ajuda visual per a ensenyar als nens a representar les dades que el problema els aporta o que ells trien per al seu plantejament, i donar lloc posteriorment a una resolució. A més pot ser un instrument molt interessant per a practicar el sentit numèric. 
Aquest està compost per 20 comptes en dues files de deu amb cinc vermelles i cinc blanques en cada fila. La seva estructura es basa en cinc en lloc de deu (sistema de numeració decimal), la qual cosa pot ajudar als nens atès que l'estructura de cinc representa els cinc dits en cadascuna de les mans, una part del cos fonamental quan el nen aprèn el comptatge.


Per tal de dur a terme el nostre rekenrek, necessitem únicament els materials que es mostren a continuació. Els quals simplement hem d'introduir 10 boletes a cadascun dels fils (primer 5 d'un color i després 5 de l'altre) per a després introduir els fils pels forats per acabar de construir el nostre rekenrek. 

Per últim algunes de les possibles activitats que es poden realitzar amb aquest material són:
- Buscar diferents maneres de representar un mateix nombre: Aquesta activitat l'hem duta a terme amb l'aplicació del mòbil (Rekenrek), amb la qual com bé acabem de comentar hem volgut representar de diverses maneres el número 5; tal com es pot veure a les fotografies.
  
 
- Una altra de les possibles activitats que es poden dur a terme són la resolució de problemes tal com es pot observar en aquestes imatges i en la fitxa d'activitat que fa referència al Rekenrek (que podeu trobar a l'apartat fitxes d'activitat). 

              


REGLETS DE CUISENAIRE

Un altre recurs que hem anat coneixement al llarg d'aquests mesos són els Reglets de Cuisenaire. Com el seu nom indica, aquest material va estar dissenyat i introduït per primer cop a les escoles pel professor belga Georges Cuisenaire.


Aquest material consta de diversos prismes d'1 cm² de base i de longitud variada segons el nombre que designes, per aquest motiu els prismes podem tenir una longitud d'entre 1 i 10 cm. En relació amb aquesta longitud va lligat el color dels reglets, de la qual els infants fan l'associació entre el número que designa i el color tal com podeu observar en la següent fotografia:


Gràcies a aquest material, els infants a banda de resoldre problemes (que es el principal ús que li donarem nosaltres) també poden: 
  • Dur a terme equivalències entre diversos nombres
  • Treballar les relacions de "més gran que", "més petit que", "igual que"
  • Realitzar seriacions
  • Compondre i descompondre nombres
  • Iniciar-se en les operacions bàsiques
  • Tenir la noció que els nombres es poden fraccionar.


TIPOLOGIA DE PROBLEMES

Aquest seminari va estar dedicat a veure quins tipus de problemes ens podem trobar, a l'educació infantil i quines estratègies hi ha per resoldre'ls. Però abans de comentar aquests dos aspectes ens agradaria comentar que cal que el procés de resolució de problemes sempre sigui proper al context dels infants d'aquesta manera no el percebran com un procés feixuc i avorrit; per aquest motiu hem de presentar sempre en la mesura del possible problemes joc o bé que siguin problemes inventats per ells mateixos. Un cop aquest concepte clar passem a explicar els tipus de problemes i les possibles estratègies de resolució.

TIPUS DE PROBLEMES:


A banda d'aquests problemes també trobem els de multiplicació i divisió, en el cas dels problemes de multiplicació segueixen l'estructura típica que tos coneixem (Y x A = ?), però en canvi en els problemes de divisió trobem dos grans blocs: els d'agrupament (X:Y = ?) i els de repartiment (X:? = Y)

ESTRATÈGIES DE RESOLUCIÓ:

Una vegada clara aquesta classificació, hi ha diverses estratègies per resoldre, les quals són: ajuntar tots, afegir fins, treure fins, correspondència un a un, assaig error, agrupament, mesurant i repartint. Les quals podreu veure molt més clares als següents posts en els quals mostrarem diversos exemples de problemes, classificant-los segons el tipus que són i l'estratègia de resolució que es pot seguir en cadascun d'ells.

En relació a la tipologia de problemes ens agradaria destacar que gran part de la informació l'hem extret d'aquesta lectura.


RESOLUCIÓ DE PROBLEMES

 Pitutín tenia 14 pavos en la granja y se les han perdudido 5? Cuantos tiene al final?

    1. Esbrina de quin tipus de problema es tracta: Estem davant d'un problema de canvi decreixent, amb incògnita a l'estat final.

    2. Escriu l'estructura del problema indicant on és la incògnita: L'estructura del problema és (14 - 5 = ?) La incògnita la trobaríem a l'estat final a causa que volem saber quants "pavos" té en Pitutín després de perdre 5. 

    3. Escriviu quines estratègies segueixen els infants implicats: Els infants utilitzen dues estratègies tot i que al final s'adonen compte que una d'elles no és la correcta. Utilitzen per una banda l'estratègia de treure (que és la correcta) i l'estratègia d'ajuntar tot. 

    4. Identifiqueu quins recursos materials utilitzen conjuntament amb l'estratègia i com els fan servir. 

ESTRATÈGIA D'AJUNTAR TOT: Aquesta estratègia la duen a terme amb els blocs multilink, i el que fan és agafar 14 blocs i després 5 blocs i els ajunten tots. Però en el moment de comptar tots els blocs s'adonen que en tenen més i fan el raonament que aquest número és impossible perquè si a Pitutin se li perden "pavos" no pot tenir més.

ESTRATÈGIA DE TREURE: Escriuen a la pissarra els nombres per no oblidar-se’n. A més, escriuen de manera automàtica la representació de la resta, tot i que no la utilitzen en les seves reflexions. 

    - La Sandra utilitza els cubs multilink per determinar el resultat, la recta numèrica per saber com s’escriu el nombre resultant i el paper per escriure aquest nombre. La Inés arriba a la resposta, però no sap argumentar la seva resposta. 

    - El Diego  utilitza els blocs multilink, fent una torre de 14 cubs, els quals va anar comptant d’un en un (no té el principi de la correspondència après), i una vegada té els 14 blocs, en treu 5, comptant llavors la resposta final.

    -  El Nacho escriu tots els números a la pissarra (de l’1 al 14) i n’ha tret 5 començant des de l'últim número escrit. 

    5. La nostra resolució
Nosaltres hem resolt aquest problema amb els reglets de Cuisinare, per aquest motiu el canvi de material ha suposat un canvi d'estratègia; en el nostre cas hem utilitzat l'estratègia d'assaig error perquè anàvem provant quin reglet feia que la segona columna fossi igual que la primera.

Primer de tot hem anat a buscar totes les regletes necessàries per conformar el número 14, un cop les hem tingut localitzades hem anat a buscar la regleta que representa el número 5. I finalment hem anat provant per veure quina regleta era la que ocupava l'espai restant. 

                                

                                               

En aquest document, podeu trobar nou problemes diferents dels quals es determina l'estructura, la solució, el tipus de problema, els possibles materials per solucionar-lo i l'estratègia de resolució.